Designové ozvučení ve tvaru píšťal varhan

BEC Akustik řady IC

BaSys CS přináší na český trh výjimečné reprosoustavy německé značky BEC Akustik řady IC. Soustavy vybočují z nabídky ostatních značek svým netradičním provedením, které využívá prvky přebrané z velkých akustických systémů určených pro ozvučení koncertních sálů. BEC Akustik řady IC jsou unikátním konceptem kompaktního a téměř neviditelného designového ozvučení ve tvaru tenkých zvukových lišt širokých přibližně pouhých 3,5 cm, které lze snadno instalovat přímo na zeď do jakéhokoli obytného či komerčního prostoru, případně, díky malým rozměrům a hloubce jednoduše vestavět, přímo do sádrokartonových stěn. V nabídce jsou zvukové lišty IC 50, IC 70, IC 100 a IC 120, zajišťující působivé ozvučení prostoru dle designových požadavků, velikosti prostoru a požadovaného výkonu. Reprosoustavy BEC Akustik řady IC jsou standardně dodávány v černém a bílém provedení, individuálně lze objednat s příplatkem také některou z mnoha atraktivních barev, od konzervativních tónů až po pastelové odstíny.

Line Array – moderní koncertní sál v obývacím pokoji

Na základě fyzikálních vlastností se zvuk vysokých tónů šíří od reproduktoru směrově, neboli v úzkém kuželu od osy reproduktoru. Z tohoto důvodu je třeba tradiční Hi-Fi reprosoustavy pečlivě nasměrovat do konkrétního poslechového místa tak, aby osy výškových reproduktorů směřovaly co nejpřesněji k uším posluchače. Z toho vyplývá, že použití páru tradičních reprosoustav je v rozlehlých koncertních halách plných posluchačů problematické. Moderním a velmi efektivním prvkem využívaným pro ozvučení sálů a stadionů jsou proto dnes systémy označované jako Line Array. Tento koncept využívá mnoha výškových reproduktorů pověšených v řadě pod sebou (zpravidla od stropu) s tím, že každý z nich je nasměrován do prostoru v jiném úhlu. Popsané řešení umožňuje pokrýt kompletním frekvenčním spektrem celý prostor a všichni návštěvníci koncertu slyší plnohodnotný zvuk z téměř libovolného místa.

V designových reproduktorových soustavách řady IC využívá BEC Akustik zmenšený koncept Line Array optimalizovaný pro použití v interiéru. V modelech IC 50, IC 70, IC 100 a IC 120 nalezneme neobvyklé akustické měniče vlastní výroby. Kombinace několika netypických konstrukčních prvků umožnila sestrojení velmi útlých reproduktorů, které bylo možné zabudovat to štíhlé hliníkové ozvučnice připomínající tenkou píšťalu varhan.

Vzhled reproduktorů je velmi působivý, protože v řezu jsou všechny modely jen o málo větší než je kovová padesátikorunová mince. Číslo uvedené v typovém označení udává jejich délku. Nejmenší reproduktorová lišta IC 50 je osazena dvěma reproduktory, IC 70 a IC 100 využívají 3 vestavěné měniče a soustava IC 120 obsahuje 4 reproduktory. To zároveň definuje jejich hudební výkon. Díky systému Line Array vyzařují plnohodnotný zvuk s malým úhlem ve vertikální rovině a velmi otevřeným horizontálním rozptylem (160°). To reálně znamená, že při instalaci na stěnu reprosoustavy pokrývají skutečně celou místnost s minimálním podílem nežádoucích odrazů od stropu a podlahy.

Minimalistické pojetí reprosoustav napoví, že jejich doménou je pásmo středů a výšek, což je pro reprodukci mluveného slova dostačující. Naopak pro hudbu, nebo filmy ve stereo a multikanálových audio systémech s plným spektrem tónů je nutné doplnit sestavu samostatným subwooferem.

Reprosoustavy BEC Akustik řady IC jsou prezentovány v prodejnách BaSys Studio. Nedílnou součástí nabídky poskytovaných služeb je i kompletní servis od nezávazné konzultace, přes návrh optimálního začlenění do konkrétního interiéru, nabídku souvisejících komponentů až po odbornou montáž a zapojení. Doporučené koncové ceny jsou v rozmezí 27 000 až 34 000 Kč za pár v závisti na zvoleném typu a barevném provedení. Ve zvláštních případech, např. pro multikanálové domácí kino, lze objednat na přání i lichý počet.

TZ

Související příspěvky

Leave a Comment